Wednesday, March 14, 2007

Firinda Portakalli Levrek

Dun aksam esimle beraber afiyetle yedigimiz, balik tarifini sizlerin de begenisine sunmak istedim. Kisin balikla daha fazla hasir nesir oluyoruz. Baligi, besin degeri acisindan ayda 1-2 kere tuketmemiz gerekiyor ki saglikli ve dinc beyinlere sahip olalim. Bekarken annem genelde baligi kizartarak yapardi. Babam ise laf aramizda cok guzel hamsi pilaki yapar, bol limonlu, bol domates ve soganli.. Ben de, agiz tadi bu denli gelismis ve mutlulugu kalabalik halinde oturulan sofralarda bulan bir ailenin kizi olarak ufak tefek tariflerimi (genelde kendi uydurmam:) sizlerle paylasmak istiyorum. Vira Bismillah ....!
Simdi gelelim istenilem malzemelere :
  • 2 adet levrek
  • 2 adet bas orta buyuklukte sogan
  • ince ince kiyilmis dereotu
  • Yarim limon suyu
  • Tuz / Karabiber
  • 2 yemek kasigi has zeytinyagi
  • 1 adet portakal
Yapilisi :
Baliklarimizi bol suyla yikadiktan sonra, soganimizi cok ince olmamak sartiyla kiyiyoruz. Elimizdeki soganlardan bir kismini borcamin dibine koyup uzerine baliklarimizi yerlestiriyoruz. Uzerine goz karari tuz, orta taneli cekilmis karabiber, dereotu, limon ve zeytinyagini dokuyoruz. Baliklarla sosu iyice harmanliyoruz. Dereotu ve sogan parcalarindan baligin ic kisimlarina da serpiyoruz. En uste yuvarlak parcalara ayrilmis partakal dilimlerini (kabuklariyla beraber) baliklarimizin üzerine yerlestiriyoruz. 200 derecelik fırında levreklerin uzerleri kizarincaya kadar pisiriyoruz.
Biz esimle cok begendik; umarim siz de deneme firsati bulursunuz. Ozellikle balik fiyatlarinin uygun oldugu kis mevsiminde.
Afiyet olsun...

3 comments:

Anonymous said...

Sevgili sevgi,

Açtın sandığını dök bakalım içindeki güzellikleri. heyecan içinde yazılarını takip edecegim

March 13, 2007 6:35 AM

Anonymous said...

Sevgili sevgi,

Açtın sandığını dök bakalım içindeki güzellikleri. heyecan içinde yazılarını takip edecegim

March 13, 2007 6:35 AM

Unknown said...

Sevgili Sevgi,

Portakallı balıgından tatma şerefini bana verdigin için sana müteşşekürüm.

Çalışmalarında beni denek olarak kullanmandan dolayı şikayet ettigimi zennetmeyesin diye söylüyorum.

Çok lezziz oldugunu söylemeliyim hic bir bogaz balıkcısı bu lezzeti yakalamamıstır eminim